Wat ik leerde van de brand in de Queen of the South

r p
28 okt 2019 0 Comment

Al weer een paar jaar geleden ging op een zaterdag middag aan het einde van de middag de telefoon. Een bestuurslid liet me weten dat er brand was ontstaan in de parkeergarage van de VvE. De reactie op mijn opmerking “Ik kom er aan!”, was “Doe maar niet, want alles is hier afgezet. Het is onmogelijk om hier te komen.”

De VvE ligt aan een drukke weg en zelfs het metro verkeer is stopgezet vanwege de rookontwikkeling, bovendien waren de Wereld Havendagen en was het dus extra druk in Rotterdam. Ik heb naar het advies geluisterd, maar wel direct de verzekeraar geïnformeerd. Begin van de avond was het gebouw weer bereikbaar en ben ik er naar toe gegaan. Ik verwachte dat ik het bestuur een hart onder de riem zou steken en hen zou informeren over hoe de schade afwikkeling zou gaan. (Achteraf bleek er een schade van € 1,2 miljoen te zijn.)

Maar niets was minder waar. Die avond moest er nog van alles geregeld worden. In de parkeergarage moesten stempels worden gezet en er moest een noodvoorziening voor de riolering komen. Anders moesten alle 88 huishoudens worden geëvacueerd en ook de hotelgasten. Voor ik het wist zat ik in het technisch en tactisch team, aangestuurd door de Brandweer. Hoe bijzonder hoe je kunt schakelen met de commandant van de Brandweer, die je nog nooit eerder hebt ontmoet. Ieder half uur kwamen we weer bij elkaar om de stand van zaken door te nemen. Op zulke momenten kun je alles!

In die tijd is de huisaannemer van de VvE ingeschakeld, het liftbedrijf, moest er een shovel komen om de autowrakken op zij te zetten, anders kon er niet gestempeld worden Om 1.30 uur ging ik naar huis. Pas dan besef je wat er allemaal gedaan is en hoe anders het had kunnen lopen. Gelukkig zijn er geen gewonden of doden.

De 9 maanden die waarop volgenden waren nodig om de parkeergarage vol met installaties weer opnieuw op te bouwen. Bijna alles moest vervangen worden.

Wat heb ik geleerd? Dat als je wilt je bijna alles kunt en dat de inzet van de partijen waar je mee samenwerkt goud waard is. Zonder de inzet van de huisaannemer hadden alle huishoudens en hotelgasten die avond niet meer naar huis gekund.

r p